Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Huurpand is helemaal niet zo’n goede belegging

Geplaatst op: 22-09-2019, 10:20:56

Iedereen kent de succesverhalen, maar zo’n geweldige investering is een huurpand niet. De afgelopen tien jaar stegen de huizenprijzen met een kwart, terwijl de Amsterdamse beursindex 81% opliep. Inclusief dividend was dat bijna het dubbele.

En die enorme huurverhogingen dan? Dat gebeurt op gewilde plekken zeker, maar een feit is dat het CBS jaarlijks maar een bescheiden gemiddelde huurverhoging in de vrije sector constateert. Het liep langzaam op van 1,8% in 2015 tot 3,3% in 2019, nipt boven de inflatie.

Appartement

De Amsterdamse financieel planner Paul van der Kwast zegt al jaren tegen zijn klanten dat ze beter niet in huizen kunnen beleggen. „Mensen verkijken zich op het risico. Kijk, als je een miljoen hebt en daarvan zes ton in aandelen en obligaties belegt, dan is het niet zo gek als je een appartement koopt voor de spreiding. Maar dan nog zou ik het niet zo snel doen”, aldus Van der Kwast.

Beleggen in vastgoedfondsen vindt Van der Kwast een betere optie dan je geld in huizen te steken. „Dan heb je niet het gezeur met huurders en regeltjes die steeds veranderen.” In zijn eigen praktijk ziet hij daarvan de gevolgen. „Ik heb net een klant gesproken die heeft bijgeleend voor appartementen, vlak voor die nieuwe maatregelen bekend werden.”

Extra rendement

Door te beleggen met goedkoop geleend geld kunnen pandjesbazen extra rendement maken en mooie verkoopwinsten incasseren. Van der Kwast ziet om zich heen ook wel die voorbeelden. „Als je veel risico neemt, kun je veel winst maken. Maar dat werkt ook andersom. Mijn huis in Amsterdam was na de crisis 30% minder waard. Dat is niet erg als je een lange adem hebt, wel als de bank moeilijk gaat doen.”

In de crisis werd dat veel huizenbeleggers noodlottig. Ze konden hun hypotheek niet meer voldoen of moesten bijstorten.

Te duur

Sowieso is het volgens Van der Kwast in zijn stad geen vetpot meer voor verhuurders. „De huren staan in Amsterdam onder druk. Mensen vroegen eerst €2000 per maand. Nu moet je blij zijn met €1600. Als je in Amsterdam 6% rendement maakt op een huurpand, ben je spekkoper. Je hebt veel kosten aan de verhuurmakelaar, onderhoud en belastingen. Ik sprak met een makelaar die ermee stopte en voor zijn pensioen ging beleggen. Maar niet in vastgoed. Dat vond hij te duur geworden.”

Bron: bijdrage van Pieter van Erven Dorens van 22 september 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina